Ouder worden, een proces vol wonderen

Ouder worden, iets wat ik van kinds af aan al wilde. En nog stééds geniet ik van alle ontwikkelingen – ook al zijn deze af en toe heftig. Iedere nieuwe dag zit weer vol met leerzame momenten.
Iedere grijze haar is voor mij een indicatie voor de kleine stapjes die alle inzichten verdiepen. Een rustpunt voor de turbulente perceptie en intenties van de persoonlijkheid. Niet alleen maar de mijne maar iets wat iedereen zichzelf gewoon mag gunnen.

Arnold Veeman Ouder Worden

Met name ons taalgebruik bewijst dat wij, als zoogdieren, zijn ingesteld op het herkennen en gebruiken van patronen uit onze omgeving. Simpelweg vanwege het feit dat we streven naar eenvoud, balans en overzicht – net zoals onze medemensen die zich hoger op de culturele ladder bevinden. Mensen die streven naar één zijn met de natuur in plaats van het bevechten en het pogen tot het bedwingen hiervan. Voor hen is ouder worden iets wat volledig geïntegreerd is binnen hun cultuur, echter op een compleet andere manier dan hoe wij hier, over het algemeen, mee omgaan.
Dit is precies waardoor m’n muziek is wat het is: – tekstueel en muzikaal metaforisch; historisch refererend; coloristisch en tóch transparant. Ik voel een noodzaak om alle processen van een leven een allesomvattende plaats te geven ín dit leven. Óók het ouder worden hoort hier bij, vanzelfsprekend.

Echter…
Vandaag kwam er een pracht van een lijstje voorbij met alternatieven voor ouderwetse woorden. Woorden waarmee ik me, als 44 jarige, graag bedien. Sterker nog, een compressie van betekenissen, samengevat in één woord interesseren me mateloos. Ze zijn vaak constructief en uitermate relevant.
Waarom? Omdat het de rijkdom, kwaliteit en creativiteit onderstreept van onze cognitieve vermogens en vaardigheden. Of deze nou streektaal-gerelateerd is of dat deze gebaseerd is op de jongere – gefabriceerde en geagglomereerde – Nederlandse handelstaal, het boeit me mateloos zonder dat ik de pretenties heb dat ik onze taal tot in de puntjes beheers. Jan Siebo wijst me af en toe op dingen . . . die niet relevant zijn voor dit verhaal 😉

Heel soms vraagt iemand aan mij wat ik nou precies bedoel en wil met dit alles – de herwaardering van onze woordenschat en onze streektalen. Laten we het voor houden op dat koddige lijstje. Een bijzondere getuigenis van overbodig gewaand taalgebruik welke, in modieus opzicht, een opleving verdient!

p.s. aankomende zaterdag is er weer Toes Toavel waarbij taal, beeldende kunst en muziek samenkomen op de, voor ons kenmerkende en huiselijke manier. Er zijn nog 4 stoelen vrij, dus je bent welkom!

Stuur een mail: eten@toestoavel.nl
of bel: 06 54 750 288