Ontmoetingen – Ruud

Het was eind augustus 2013. Ergens in het Noorderplantsoen zouden Reinout Douma, de dirigent en leider van het fenomenale Noordpool Orkest en ik plannetjes smeden voor een kerstconcert. De maanden daarna had ik dus iets om naar uit te kijken.
De eerste repetitie kwam in zicht en, zoals dat gaat met repetities, was het in een redelijk inspiratieloze ruimte. Maar toen het orkest begon te spelen werd die ruimte opeens van goud. Wat een kracht!

Wat vooral erg veel indruk maakte was de ritmesectie. Alles wat ik met mijn irritante precisie opgeschreven had werd ook daadwerkelijk gespeeld. Dit gebeurt natuurlijk wel vaker, maar dit was met nét een extra gouden randje, nét iets meer gevoel en hoorbare creativiteit van de spelers zelf. De motivatie en de handigheid zette me zelfs een beetje op het verkeerde been.

Nou, en daar zat hij, als een rots in de branding: Ruud Vleij. Alles overziend, strakker dan strak en toch met een verleidelijke flair. Een veelzijdige bassist die niet door merg een been gaat maar door je maag. Op dat moment wist ik nog niet hoe de uiteindelijke uitvoering er uit zou komen te zien, maar dat maakte me na deze muzikale ontmoeting ook niks meer uit.

De avond zelf was een prachtige ervaring. Alles was tot in de puntjes verzorgd en we hebben de Martiniplaza flink op z’n kop gezet. Toen na al deze avonturen de opnamen uitgezonden werden op de televisie viel Ruud me direct op. Zeker weten dat hij jou ook op gaat vallen de 14de oktober! Wees er dus bij en koop hier jouw kaartje.